Om kurtorg & torgkuratorer

2018-10-11|

I Urbios senaste idéartikel på Hållbarstad.se skriver vi om hur behoven för Homo ludens, den lekande människan, kan tillgodoses genom aktiverade torg. Genom bemannade kurtorg med möjlighet till med lån av utrustning och redskap inbjuds förbipasserande till lek och spel i det offentliga rummet. Läs hela artikeln här >

Nya på jobbet!

2018-09-26|

Sedan höstterminens början har Urbio berikats två nya medarbetare, båda med erfarenheter från andra håll i världen. Wei Yun Lin är urbandesigner med rötterna i Taiwan medan Jorge Leal är landskapsdesigner från New York, USA. Härligt att ha er i Urbio-gänget, Wei Yun och Jorge, ska bli kul att jobba ihop!

London-landskap besökta

2018-09-17|

Årets studieresa gick till London där vi besökte en hel massa tokiga och brokiga storstadslandskap, bland annat två victorianska vattenreservoarer: Woodberry Wetlands och Walthamstow Wetlands. Båda har tidigare varit stängda för allmänheten men har nu förvandlats till rekreationsområden – ett besök kan varmt rekommenderas!

Urbio på odla-staden-festival!

2018-09-05|

I helgen är det dags för Stockholm Urban Garden Show i Drakenbergsparken anordnat av Koloniträdgårdsförbundet. Urbio deltar i paneler och samtal samt med ett eget bord där vi delar ut schyssta postrar, en idékatalog för mer livfulla stadslandskap och gratis fröer! Kom förbi och säg hej! Läs mer här >

Urbio på Stadsbyggnadsdagen

2018-08-28|

Onsdagen den 29:e augusti är det dags för den årliga Stadsbyggnadsdagen i Upplands Väsby och detta året är det övergripande temat tid. Missa inte Urbios VD Mattias Gustafssons föreläsning om rödgrönblå stadsbyggnadskonst och om hur en tid präglad av acceleration behöver stötdämpande landskapsarkitektur.

Slåtterdrönare och hömöbler

2018-08-23|

I Urbios senaste artikel på Hållbarstad.se menar vi att ängen behöver bli en betydande del av stadens grönstruktur. Många klippta gräsmattor, onödiga parkeringsplatser och stadens tak – här finns plats för massor av äng! Med slåtterdrönare kan dessa skötas mer smart, medan restprodukten, hö, återbrukas som möbler!

Glad sommar önskar Urbio!

2018-07-05|

Det drar ihop sig inför sommarferierna och på kontoret tunnas det ut i bemanningen allt mer. Efter en intensiv vårperiod jobbmässigt vill vi nu passa på att tacka alla där ute för alla spännande och lärorika samarbeten. Ha nu en grön och skön semester så syns vi igen med nya friska tag efter sommaren! […]

Seminarium om ark-forskning!

2018-06-27|

Missa inte seminariet ”Arkitekturforskning – så får vi innovationer att leva vidare” på Almedalen 3/7 kl 12! Hur kan praktiknära forskning utgöra en katalysator för att få oss att nå längre? Det kommer Urbio via Emma och Linda ihop med Björn på Warm in the Winter reda ut tillsammans med panelen bestående av Liza […]

Om torg och tillhörighet

2018-06-25|

Urbios senaste idéartikel på hållbarstad.se fokuserar på potentialen i städernas torg som redskap att fånga upp människor som lever i ofrivillig ensamhet. Varför inte öppna föreningsdrivna verkstadspooler som öppnar upp sig mot publika torgplatser med sina olika typer av verksamheter? Läs hela artikeln här>

Tegel och grönska i Slaktis

2018-06-20|

Arbetet med gestaltningsprogrammet för Slakthusområdets första etapp har tagit fart. Urbio jobbar på uppdrag av Fastsam med ett av kvarteren med hyresbostäder där tegel och grönska är tänkta att prägla karaktären. Arkitekt är Söderberg Söderberg. 2030 ska hela Slakthusområdet vara klart.

Interventioner i Rågsved

2018-06-19|

Den 28 maj 2018 beslutade kommunfullmäktige i Stockholm att göra Rågsveds friområde till naturreservat. Urbio arbetar just nu på uppdrag av Exploateringskontoret med olika interventioner i reservatet, som nya skyltar, en sittbrygga, ett fågeltorn och fem nya groddammar. Väl värt ett besök när allt är klart under hösten!

Nobelberget tar form

2018-05-30|

Urbio jobbar just på med olika delprojekt i den norra delarna av Nobelberget. Här ska i framtiden nya stadskvarter (bilden) samsas med ett aktivitetsstråk, ny park, en förskola i en gammal panncentral samt kontor i den f d Formalinfabriken. I dagarna vann detaljplanen för Nobelberget laga kraft, vilket är riktigt roligt!

Park-artärer – nytt idéprojekt!

2018-05-18|

Urbio har i det senaste idéprojektet undersökt möjligheterna med att slå gröna valv över bullrande trafikleder i stadens förorter. Detta för att minska ljud-, partikel och ljusföroreningarna i våra förstäder, eftersom vi anser att hälsosam stadsmiljö är en rättighet. Läs hela artikeln på Hållbarstad.se här>>>

Urbio i Almedalen 2018!

2018-05-09|

Även i år är Urbio på plats i Almedalen för att diskutera landskapsarkitekturens roll i den hållbara staden. Den 3:e juli har Urbio, tillsammans med Warm in the Winter, ett seminarium i Arkitekturträdgården! Önskas medverkan på ert seminarium – kontakta Linda Pettersson, Emma Simonsson eller Mattias Gustafsson på Urbio!

Från parkering till bostäder

2018-04-25|

Urbio tar tillsammans med Brunnberg Forshed fram ett gestaltningsprogram för förtätning av ett 60-talsområde i Ektorp, som ligger i södra delarna av Norrköping. Primärt är det utkanternas parkeringsytor som bebyggs, medan de gröna värdena i den centrala parken stärks. Bra princip tycker vi!

Brädgården på samråd

2018-04-19|

Urbio har tillsammans med Urban Minds och Larsson Arkitekter arbetar fram gestaltningsprogram för ny strukturplan i Nyköping. Platsen rymmer ett inre parkstråk och bebyggelse om ca 300 lägenheter. Beställare är Stadsvillan/Nötudden fastigheter. Nu är planen ute på samråd! Läs mer här >

Urbio lanserar ny grafisk profil

2018-04-10|

Våren är här! Det firar vi genom att stolt presentera Urbios nya grafiska profil! Den nya logotypen är tänkt att symbolisera livet och det levande samt förmedla nyfikenhet, framåtanda och lekfullhet. Vi hoppas att ni ska gilla den och vi ser fram emot att börja använda den i alla våra spännande projekt framöver!

Birka-området omdanas

2018-03-28|

Birka-området, centralt beläget i Nacka vid den blivande t-banestationen Järla, planeras för fler bostäder, förskolor och utveckling av parker. Runt omkring planeras samtidigt för tät, sammanhållen stadsbebyggelse. URBIO bistår Tovatt i arbete med planförslag på uppdrag av Nacka kommun.

Stadsutveckling i Tensta

2018-03-21|

Den nedlagda Kämpingeskolan i Tensta ska ersättas med kontors- och bostadshus. URBIO arbetar på uppdrag av Exploateringskontoret med att få till bra flöden på torg, gator och gångstråk. En av utmaningarna är att utveckla det trafikseparerade Tensta till en mer fotgängarvänlig och trygg stadsdel.

Satsningar i Skärholmen

2018-03-15|

Stockholmshem har planer på att flytta sitt huvudkontor till Skärholmen – som en del av stadens satsningar där. Med hjälp av ett nytt höghus fyllt med kontor, kulturverkstad och hyresbostäder ska centrala Skärholmen bli en mer attraktiv och levande plats. URBIO håller i landskapsfrågorna.