Rålis klimatrustas

2017-06-26|

URBIO har på uppdrag av Stockholm Stad inlett en förstudie kring hur Rålambshovsparken kan rustas för att möta framtidens krav på dagvattenhantering. Arbetet tar utgångspunkt i både historiskt material och den senaste forskningen. Bild: Flygperspektiv av Erik Glemme/Parkavdelningen/Stadsarkivet 1935.

Utkiksplatser och schäslonger

2017-06-20|

I projektet Finnboda Trädgårdar i Nacka arbetar URBIO åt HSB Bostad med att ta fram handlingar för utemiljöerna. Här kommer sparade ekar, växthus och schäslonger bidra till en intressant närmiljö för de boende – som också får fantastiskt fin utsikt över Stockholms inlopp.

Vattenbristens stadsgrönska

2017-06-15|

Hur måste den viktiga stadsgrönskan utvecklas när vattenbrist hotar att göra livet i staden allt vanskligare? I URBIOs senaste artikel på Hållbarstad.se skriver vi om tänkbara lösningar på ett växande problem i spåren av de pågående klimatförändringarna. In och läs artikeln via länken här>

Sågen-området växer vidare

2017-05-30|

Stadsutvecklingen i Sågen-området i centrala Knivsta fortsätter. URBIO arbetar på uppdrag av Wåhlins Fastigheter med ett storgårdskvarter med hyreslägenheter. Projektet, med Utopia som arkitekter, har en lummig innergård som kontrast till de torglika förgårdsplatserna.

Venedigs skogar når Rom

2017-05-29|

Utställningen “The Forests of Venice” med URBIOs idéförslag BottomUp invigdes nu i helgen på Casa dell’Architectura i Rom. Utställningen var en del av programmet på Arkitekturbiennalen i Venedig förra året, men som nu alltså återöppnats – den här gången i italienska huvudstaden!

Återbruk av trä!

2017-05-09|

I URBIOs senaste artikel på Hållbarstad.se drömmer vi om ett nytt förhållningssätt till användandet av trä utomhus. Vi menar att det behövs mer trä i våra utomhusmiljöer, inte mindre och att virket vi använder självfallet inte ska vara giftigt så att det kan återbrukas lokalt! Läs artikeln här >

URBIO i Almedalen 2017

2017-05-01|

Under Almedalsveckan 2017 kommer både URBIOs VD Mattias Gustafsson och kontorschef Linda Pettersson vara på plats för att prata om performativ landskaps-arkitektur och rödgrönblå stadsbyggnadskonst. Behöver ni ha in landskapsperspektivet på ert seminarium – kontakta oss gärna!

Storgårdskvarter i Örebro

2017-04-20|

I Södra Ladugårdsängen, några kilometer från Örebros stadskärna planeras för 3 000 nya lägenheter. I etappen 2 ritar nu URBIO storgårdskvarter åt Slättö i samarbete med CF Möller Architects. På den grönskande gården ryms ett antal “platsklamrar” som ska fungera som gårdens mötesplatser.

Takterrassen sociala noden

2017-04-13|

I projektet Karlbergsvägen 77-79 i Birkastan har URBIO på uppdrag av Patriam tagit fram konceptet för utomhusmiljön, där den  gemensamma takträdgården är den självklara sociala noden. Här finns grönska, orangeri för odling och olika platser för samvaro. Projektet planerar med inflyttning 2019.

Marta – ny medarbetare!

2017-04-04|

URBIO har blivit med ny medarbetare! Marta Drapinska är landskapsarkitekt utbildad i Warszawa och Köpenhamn och kommer förstärka kontoret med sina kunskaper i grönblåa stadbyggnadsstrategier samt sina färdigheter i presentationsteknik. Vi önskar förstås Marta varmt välkommen i teamet!

Vintergrönt demo-tak

2017-03-31|

URBIO har i samarbete med Gröna Tak Blekinge byggt ett vintergrönt biotoptak med vår favorit stensötan som vävarväxt! Taket ska stimulera biologisk mångfald genom död ved, en vattensamling och nektarväxter som backsippa, gräslök och kärleksört. Finns nu att uppleva på Tekniska Nämndehuset i Stockholm!

Lekfullt i kv Docenten

2017-03-22|

I Uppsala, mitt emellan två universitet och ett av landets största sjukhus, ligger stadsutvecklingsområdet Rosendal. Här formger och projekterar URBIO på ett flertal gårdsprojekt just nu, som kv Docenten, där begrepp som lekfullhet och konstnärlighet varit ledord i gestaltningen. Bild: Utopia/Byggvesta

Fyrhusen på Telegrafberget

2017-03-15|

På Telegrafberget i Nacka kommer ett helt nytt bostadsområde att växa fram. URBIO hjälper HSB ta fram program och gestaltningskoncept för deletappen Fyrhusen med entrétorg och solterrasser. Projektet innehåller ca 66 nya lägenheter, alla med makalös utsikt över Stockholms inlopp.

URBIO i Fortaleza-projekt

2017-03-07|

URBIO tar just nu fram konceptskisser för landskapet i nytt bostadsprojekt i tremiljonerstaden Fortaleza på Brasiliens nordkust. Utgångspunkten är att väva in urbana ekosystemtjänster in i gestaltningen. Projektet sker i samarbete med lokala arkitektkontorpartners och det svenska miljöföretaget U&We.

Må kunskapens fyrar lysa!

2017-02-27|

I URBIOs senaste artikel på Hållbarstad.se vill vi trumma för vikten av kvalitativa skolor och skolgårdar och potentialen med att samnyttja skolans alla faciliteter med det övriga lokalsamhällets olika verksamheter. Spegla vikten av kunskap genom att låta skolorna bli de nya prestigeprojekten framöver! Läs hela artikeln här >

DigiFys går in i steg 3

2017-02-23|

Nu går URBIO med teampartners in i Vinnovas steg 3 med projektet DigiFys. I steg 2 har vi undersökt hur spelmekanismer kan locka till mer rörelse bland barn och unga vid utevistelse. Här i steg 3 övergår fokus till design av produkter för lek och form på landskap. Den första testbädden kommer byggas på TomTits!

Bergs Gård tar form

2017-02-15|

Vid Saltsjön i anslutning till Jarlaberg, på platsen för en oljehamn under avveckling, planeras ny stadsmiljö med ca 2000 bostäder och nya verksamheter, som en del av det nya Nacka stad. Kommunen har påbörjat projektet och arbetar nu med utredningar och förberedelser för planläggning. URBIO bistår i landskapsfrågorna.

Grönt i Sigtuna Stadsängar

2017-02-07|

URBIO arbetar vidare efter erhållen markanvisningsvinst med ett nytt stadskvarter i Sigtuna Stadsängar, en ny stadsdel med miljöprofil norr om centrala Sigtuna. Projektet om ca 70 bostadsrättslägenheter görs i samarbete med Arkitektstudio Witte åt HSB Bostad.

Stadsinnovationer i Gällivare

2017-01-30|

Hurra! URBIO har i team med Warm in the Winter (m fl) beviljats stöd från Naturvårdsverket för att arbeta med stadsinnovationer i utbyggnaden av västra Gällivare. Projektet “Strandnära byggande i kallt klimat – planering och gestaltning av integrerade system för infrastruktur” pågår under hela 2017 och våren 2018.

URBIO i Landskap NU!

2017-01-16|

Om URBIOs tankar kring biofili och stadsbyggnad samt vårt projekt Eriksbergsvägen i Katrineholm berättas det om i den nya boken om samtida svensk landskapsarkitektur, ‘Landskap NU!’. Boken innehåller förstås också en massa andra intressanta projekt, så missa inte! Går att få tag på här>