Återbruk av trä!

2017-05-09|

I URBIOs senaste artikel på Hållbarstad.se drömmer vi om ett nytt förhållningssätt till användandet av trä utomhus. Vi menar att det behövs mer trä i våra utomhusmiljöer, inte mindre och att virket vi använder självfallet inte ska vara giftigt så att det kan återbrukas lokalt! Läs artikeln här >

URBIO i Almedalen 2017

2017-05-01|

Under Almedalsveckan 2017 kommer både URBIOs VD Mattias Gustafsson och kontorschef Linda Pettersson vara på plats för att prata om performativ landskaps-arkitektur och rödgrönblå stadsbyggnadskonst. Behöver ni ha in landskapsperspektivet på ert seminarium – kontakta oss gärna!

Storgårdskvarter i Örebro

2017-04-20|

I Södra Ladugårdsängen, några kilometer från Örebros stadskärna planeras för 3 000 nya lägenheter. I etappen 2 ritar nu URBIO storgårdskvarter åt Slättö i samarbete med CF Möller Architects. På den grönskande gården ryms ett antal ”platsklamrar” som ska fungera som gårdens mötesplatser.

Takterrassen sociala noden

2017-04-13|

I projektet Karlbergsvägen 77-79 i Birkastan har URBIO på uppdrag av Patriam tagit fram konceptet för utomhusmiljön, där den  gemensamma takträdgården är den självklara sociala noden. Här finns grönska, orangeri för odling och olika platser för samvaro. Projektet planerar med inflyttning 2019.

Marta – ny medarbetare!

2017-04-04|

URBIO har blivit med ny medarbetare! Marta Drapinska är landskapsarkitekt utbildad i Warszawa och Köpenhamn och kommer förstärka kontoret med sina kunskaper i grönblåa stadbyggnadsstrategier samt sina färdigheter i presentationsteknik. Vi önskar förstås Marta varmt välkommen i teamet!

Vintergrönt demo-tak

2017-03-31|

URBIO har i samarbete med Gröna Tak Blekinge byggt ett vintergrönt biotoptak med vår favorit stensötan som vävarväxt! Taket ska stimulera biologisk mångfald genom död ved, en vattensamling och nektarväxter som backsippa, gräslök och kärleksört. Finns nu att uppleva på Tekniska Nämndehuset i Stockholm!

Lekfullt i kv Docenten

2017-03-22|

I Uppsala, mitt emellan två universitet och ett av landets största sjukhus, ligger stadsutvecklingsområdet Rosendal. Här formger och projekterar URBIO på ett flertal gårdsprojekt just nu, som kv Docenten, där begrepp som lekfullhet och konstnärlighet varit ledord i gestaltningen. Bild: Utopia/Byggvesta

Fyrhusen på Telegrafberget

2017-03-15|

På Telegrafberget i Nacka kommer ett helt nytt bostadsområde att växa fram. URBIO hjälper HSB ta fram program och gestaltningskoncept för deletappen Fyrhusen med entrétorg och solterrasser. Projektet innehåller ca 66 nya lägenheter, alla med makalös utsikt över Stockholms inlopp.

URBIO i Fortaleza-projekt

2017-03-07|

URBIO tar just nu fram konceptskisser för landskapet i nytt bostadsprojekt i tremiljonerstaden Fortaleza på Brasiliens nordkust. Utgångspunkten är att väva in urbana ekosystemtjänster in i gestaltningen. Projektet sker i samarbete med lokala arkitektkontorpartners och det svenska miljöföretaget U&We.

Må kunskapens fyrar lysa!

2017-02-27|

I URBIOs senaste artikel på Hållbarstad.se vill vi trumma för vikten av kvalitativa skolor och skolgårdar och potentialen med att samnyttja skolans alla faciliteter med det övriga lokalsamhällets olika verksamheter. Spegla vikten av kunskap genom att låta skolorna bli de nya prestigeprojekten framöver! Läs hela artikeln här >

DigiFys går in i steg 3

2017-02-23|

Nu går URBIO med teampartners in i Vinnovas steg 3 med projektet DigiFys. I steg 2 har vi undersökt hur spelmekanismer kan locka till mer rörelse bland barn och unga vid utevistelse. Här i steg 3 övergår fokus till design av produkter för lek och form på landskap. Den första testbädden kommer byggas på TomTits!

Bergs Gård tar form

2017-02-15|

Vid Saltsjön i anslutning till Jarlaberg, på platsen för en oljehamn under avveckling, planeras ny stadsmiljö med ca 2000 bostäder och nya verksamheter, som en del av det nya Nacka stad. Kommunen har påbörjat projektet och arbetar nu med utredningar och förberedelser för planläggning. URBIO bistår i landskapsfrågorna.

Grönt i Sigtuna Stadsängar

2017-02-07|

URBIO arbetar vidare efter erhållen markanvisningsvinst med ett nytt stadskvarter i Sigtuna Stadsängar, en ny stadsdel med miljöprofil norr om centrala Sigtuna. Projektet om ca 70 bostadsrättslägenheter görs i samarbete med Arkitektstudio Witte åt HSB Bostad.

Stadsinnovationer i Gällivare

2017-01-30|

Hurra! URBIO har i team med Warm in the Winter (m fl) beviljats stöd från Naturvårdsverket för att arbeta med stadsinnovationer i utbyggnaden av västra Gällivare. Projektet ”Strandnära byggande i kallt klimat – planering och gestaltning av integrerade system för infrastruktur” pågår under hela 2017 och våren 2018.

URBIO i Landskap NU!

2017-01-16|

Om URBIOs tankar kring biofili och stadsbyggnad samt vårt projekt Eriksbergsvägen i Katrineholm berättas det om i den nya boken om samtida svensk landskapsarkitektur, ‘Landskap NU!’. Boken innehåller förstås också en massa andra intressanta projekt, så missa inte! Går att få tag på här>

Vattenpark i Järfälla

2017-01-11|

URBIO har i team med WRS och SE Landskap fått i uppdrag av Järfälla kommun att ta fram program för en ny vattenpark i anslutning till stadsutvecklingsområdet Barkarbystaden. Arbetet syftar till att gestalta en rad ekosystemtjänster som vattenrening, habitat för växter och djur samt rekreation för människor.

God Jul önskar URBIO!

2016-12-22|

Ett händelserikt år är nästan till ända… 2016 var året då URBIO flyttade till nya, större lokaler, medverkade på Venedig-biennalen, gjorde studiebesök i en rad bergsbäcksparker i Oslo och hade äran att rita ett antal spännande projekt runt om i landet. Vi vill passa på att önska alla ett gott nytt år! Vi hörs 2017!

Miniträdgårdar i Hökis

2016-12-13|

URBIO har tillsammans med Arkitektstudio Witte arbetat fram ett grönt koncept med miniträdgårdar i anslutning till ett nytt bostadsprojekt med ca 90 lägenheter i Hökarängen. Byggherre är Besqab Projektutveckling. Projektet är ute på samråd fram till januari 2017.

Naturanpassat i Tyresö

2016-12-07|

URBIO har tillsammans med Sandell Sandberg på uppdrag av Wallenstam tagit fram planstruktur för ny naturanpassad bebyggelse vid Apelvägen i Tyresö. Förslaget är underlag till ny detaljplan. Bebyggelsen innehåller både bostadsrätter, hyresrätter, en vårdcentral och ett äldreboende.

Kojigaste julkalendern!

2016-12-01|

Missa inte årets kojigaste julkalender på URBIOs Instagram-konto (@urbio_landskapsarkitektur)! Temat är om något som sker i det dolda, på hemligt skylda ställen i staden, där riktigt unga människor får vara ifred från vuxna människor. Årets kalender handlar om det fina med kojbyggande. Häng med!